Τι είναι το E-Reputation και πόσο σημαντικό είναι για έναν επαγγελματία?

«Η λέξη «e-Reputation» είναι ένας γενικός όρος που εκφράζει την «ψηφιακή μας φήμη» στο Διαδίκτυο. Μόλις το όνομά μας αρχίσει να εμφανίζεται στο Διαδίκτυο, δημιουργεί μέρα με τη μέρα  τη δική του διαδικτυακή φήμη.

Η διαδικτυακή φήμη είναι η ίδια με την φήμη στην πραγματική κοινωνία;

Είναι μια πολλή συχνή ερώτηση η παραπάνω. Η απάντηση είναι: κατηγορηματικά όχι. Μπορεί και να συμπίπτει. Μπορεί όμως και να είναι εντελώς διαφορετική. Η διαφορά είναι ότι στην αληθινή κοινωνία οι άνθρωποι σχηματίζουν γνώμη για μας ως επί το πλείστον επί προσωπικού ενώ στο Διαδίκτυο τα πράγματα είναι απρόσωπα. Εννοείται βέβαια πως η διαδικτυακή αργά η γρήγορα θα επηρεάσει και την προσωπική ενώ το αντίθετο είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ας το πάρουμε όμως από την αρχή.

Πώς τσεκάρουμε ποια είναι αυτή τη στιγμή η φήμη μας στο διαδίκτυο;

Ένας απλός τρόπος για να δούμε ποια είναι αυτή τη στιγμή η διαδικτυακή μας φήμη είναι να κάνουμε μια απλή αναζήτηση σε μια από τις μηχανές αναζήτησης με το όνομα και το επώνυμο μας ή με το όνομα της επιχείρησής μας. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ξεκάθαρα σε δευτερόλεπτα την εικόνα μας. Αληθινή ή ψευδής, δεν έχει απολύτως καμία σημασία για τους πελάτες, παρά μόνο για εμάς τους ίδιους. 

Έρευνες ετών έχουν αποδείξει πως οι πελάτες θεωρούν κατά ποσοστό 98% πως η πιο έγκυρη πληροφόρηση είναι αυτή που λαμβάνουν μέσω Ίντερνετ. Επομένως, οι πελάτες τις πληροφορίες που θα διαβάσουν θα τις πιστέψουν είτε είναι αληθείς είτε όχι. Το πρόβλημα είναι δικό σας γιατί είναι απόλυτα επείγον να αντιστρέψετε την κατάσταση. Εννοείται πως το πιο φρόνιμο θα ήταν να έχετε φροντίσει από πιο νωρίς γιατί η αναστροφή της κατάστασης δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη. 

Από τι δημιουργείται;

Η φήμη μας στο Διαδίκτυο, δημιουργείται από διάφορες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα: κριτικές πελατών, άρθρα, σχόλια, φωτογραφίες και γενικά από οποιοδήποτε στοιχείο αναφέρεται σ’ εμάς, ειδικά αν εμφανίζονται στις πρώτες σελίδες αναζήτησης. Αυτές οι πληροφορίες καθιερώνουν την ηλεκτρονική φήμη ενός ονόματος ή μιας επιχείρησης. 

E-reputation λοιπόν είναι η φήμη ενός προσώπου, μιας εταιρείας, ενός φορέα, ενός προϊόντος, μιας υπηρεσίας στο Διαδίκτυο και αντικατοπτρίζει την εικόνα που αποκομίζουν οι πελάτες όταν το αναζητήσουν στο διαδίκτυο.

Από τι εξαρτάται ?

Εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες. Ο κυριότερος όμως παράγοντας είναι η επικοινωνία.

Το πιο σημαντικό που έχει να φροντίσει ο κάθε επαγγελματίας είναι να φροντίσει δημιουργήσει ο ίδιος μια καλή φήμη γύρω από το όνομά του πριν κάποιοι άλλοι φροντίσουν να δημιουργήσουν μια αρνητική φήμη γι αυτόν. Άλλωστε είναι γνωστό πως ειδικά στο Ίντερνετ ότι γράφει δεν ξεγράφει. 

Η δημιουργία και διαχείριση διαδικτυακής φήμης είναι κάτι απλό που μπορώ να κάνω μόνος μου;

Όχι. Δεν το προτείνουμε!

Πρώτον, γιατί είναι κάτι πραγματικά σημαντικό αφού μια κακή φήμη σημαίνει πως όση διαφήμιση και να κάνω μετά θα πέφτει στο κενό γιατί θα έχω χάσει την αξιοπιστία μου. 

Δεύτερον, διότι όταν και αν συμβεί αυτό, είναι πολύ πιο δύσκολο να διορθώσεις μια κατάσταση από το να την χτίσεις σε γερά θεμέλια εξ’αρχής.

Και τρίτον, γιατί όπως πολύ συχνά λέμε στην BRAND NAME, να είσαι σίγουρος πως ένας επαγγελματίας θα σου στοιχίσει πολύ λιγότερο από έναν ερασιτέχνη!

Ποιες είναι οι μορφές επικοινωνίας που θα χτίσουν το e-reputation;

 
Τα δελτία τύπου στην ιστοσελίδα μας αλλά και στα ΜΜΕ, τα άρθρα, τα βίντεο, οι φωτογραφίες

 

 • Τα «πληρωμένα μέσα»: διαφημιστικά banners στην ιστοσελίδα τρίτων, τα άρθρα, οι συνεντεύξεις, οι δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ

 

 • Τα «δωρεάν» μέσα: σχόλια πελατών σε Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest 

 

Η επικοινωνία οφείλει να γίνεται με τεράστια προσοχή και κυρίως να διαχειριζόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά τις κριτικές των τρίτων.

Πώς οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε το e-reputation;

Το e-reputation οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε τόσο  ως θέμα Marketing, όσο και ως νομικό ζήτημα για να οικοδομήσουμε,  να διατηρήσουμε αλλά και να το υπερασπιστούμε εάν είναι απαραίτητο. Εννοείται πως παρακολουθούμε καθημερινά τι γράφεται για μας στο διαδίκτυο και από ποιόν.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με την φήμη σας στο διαδίκτυο ή θέλετε να λάβετε μέτρα πρόληψης επικοινωνήστε με την BRAND NAME.

Όπως σοφά λέει ο Warren Buffet, ο πιο διάσημος επενδυτής και επιχειρηματίας της σύγχρονης εποχής και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο «Χρειάζονται 20 χρόνια για να φτιάξεις μια φήμη και πέντε λεπτά για να την καταστρέψεις.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top

Επιλέξτε στην παρακάτω φόρμα την / τις υπηρεσίες που χρειάζεστε και εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει μαζί σας εντός 24 ωρών.

  Τα πεδία με αστερίσκο ( * ) είναι υποχρεωτικά

  Επιλέξτε την υπηρεσία ή τις υπηρεσίες (*)
  Κατασκευή ιστοσελίδαςΚατασκευή ιστοσελίδας eshopΚατασκευή Portal / BlogΔημιουργία, διαχείριση και προώθηση αναρτήσεων Social MediaΔημιουργία και προώθηση διαφημιστικής καμπάνιας Google AdsΟλοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών Digital Marketing

  Call Now

  Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial