Αυτή είναι μια ερώτηση που ακούω όλο και πιο συχνά από τους πελάτες μου. Βασικά όσους έχουν e-shop ή δεν έχουν φτιάξει ακόμα αλλά το αντικείμενο των εργασιών τους έχει να κάνει με πώληση προϊόντων.
Όσοι δεν έχουν φτιάξει ήδη e-shop στην Brand Name, έχουν δει ήδη μέσα στο Skroutz και το έχουν προσπαθήσει. Έπεσαν όμως πάνω σε 2 εμπόδια: Το πρώτο τα χρήματα. Αξίζει να τα δώσω; Θα τα βγάλω; Και το δεύτερο, το ηλεκτρονικό κατάστημα. Να περάσω το δικό μου; Να φτιάξω καινούριο μέσα στο Skroutz; Πώς θα περάσω όλα αυτά τα προϊόντα;
Έχοντας λοιπόν όλα αυτά τα ερωτηματικά στο κεφάλι τους αλλά και την ελπίδα στην ψυχή τους ότι θα λύσουν τα προβλήματά τους και θα απογειώσουν τις πωλήσεις τους, απευθύνονται σ’ εμένα και μου ζητούν την γνώμη μου.
Τι να απαντήσω; Δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Και δεν μπορώ να πάρω εγώ την απόφαση για σένα. Εγώ μπορώ να αποφασίσω μόνο για τις δικές μου επιχειρήσεις και να σου δώσω μια ξεκάθαρη εικόνα του πως έχουν τα πράγματα.
- Η πλατφόρμα ζητά από τις επιχειρήσεις μια συνδρομή του ύψους των 400 ευρώ συν ΦΠΑ ετησίως. Δεν είναι τρομερό ποσό. Με την προϋπόθεση να φέρει αποτέλεσμα πάντα.
- Επιπλέον, η πλατφόρμα σου κρατά ένα ποσοστόεπί των πωλήσεων, το οποίο ποικίλει ανάλογα με την κατηγορία προϊόντων. Πολλοί σκέφτονται «αν εγώ βγάζω, τι με νοιάζει να βγάζει κι ο άλλος;».
- Για κάθε προϊόν που θέλεις να πουλήσεις στο Skroutz, πρέπει να μπεις, να βρεις το ίδιο προϊόν που κάποιος άλλος το έχει περάσει ήδη και να βάλεις κι εσύ το δικό σου με την δική σου τιμή εκεί. Τα πράγματα γίνονται πιο απλά όταν πουλάς μοναδικά προϊόντα, πράγμα πολύ σπάνιο, που αν συμβαίνει δεν έχει νόημα να τα πουλήσεις εκεί όπου θα μπει κάποιος για να συγκρίνει τιμές.
Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν πως μία μικρομεσαία επιχείρηση στην σημερινή ελληνική αγοραστική πραγματικότητα έχει πολύ μικρό περιθώριο κέρδους και έτσι βάζει σαν στόχο τις πολλές πωλήσεις για να βγάλει χρήματα. Μα γι αυτό σκέφτεται να μπει και στο Skroutz. Γιατί έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Αν όμως πιεζόμενη να βγει με όλο και καλύτερη τιμή για να κερδίσει τον επισκέπτη του Skroutz και να τον κάνει πελάτη της, αυτό το κέρδος γίνεται ελάχιστο και εάν το μοιραστεί με το Skroutz γίνεται μηδαμινό. Και οι φόροι; Εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται απαγορευτική αυτή η κίνηση για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.
Είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό να μετράμε καλά τις κινήσεις μας τις επιχειρηματικές. Μέσα σε τόσα χρόνια που δουλεύω σαν Business Coach, έχω δει άπειρους επιχειρηματίες να κάνουν κινήσεις που θεωρούν πολύ έξυπνες με σκοπό να αυξήσουν τους πελάτες τους. Και όντως το πετυχαίνουν. Αλλά όταν έρχεται η στιγμή να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους δεν τα καταφέρνουν. Πως γίνεται αυτό; Δεν έχουν κοστολογήσει καν ή δεν το έχουν κάνει σωστά την κίνησή τους. Δεν μετράει ο αριθμός πελατών από μόνος του. Είναι πολλά ακόμα που πρέπει να συνυπολογιστούν και κυρίως το σημείο 0 για το οποίο θα μιλήσουμε σε επόμενο χρόνο.
Προσέξτε λοιπόν τις πλατφόρμες σύγκρισης τιμών. Γιατί δεν είναι μόνο του Skroutz. Είναι πολλές: το Best Price, το e-food, το Booking, και πολλά άλλα. Και μιας και τα ανέφερα, γνωρίζατε ότι το Booking χρεώνει κοντά 20% προμήθεια; Για σκεφτείτε. Το ¼ κοντά. Δεν λέω να μην το κάνετε. Λέω να το κάνετε σωστά. Και αν δεν σας παίρνει, όχι, να μην το κάνετε.
Πρέπει να βασιστείτε σε πλατφόρμες – μεσάζοντες ή να επενδύσετε σε δικά τους ψηφιακά κανάλια πωλήσεων;
Αναλογιστείτε πως λειτουργείτε σαν πελάτες και θα δώσετε μόνοι την απάντηση στον εαυτό σας. Όταν μπαίνετε στο Skroutz και αγοράζετε κάτι από μία συνεργαζόμενη επιχείρηση τί λέτε μετά; Το αγόρασα από την τάδε εταιρία ή το αγόρασα από το Skroutz; Το δεύτερο φυσικά. Μα έχει προϊόντα το Skroutz; Όχι. Άρα η επιχείρηση τι κέρδισε; Ένα ελάχιστο κέρδος. Ούτε branding, ούτε αναγνωρισιμότητα, ούτε επαναληψιμότητα. Κι αν υπολογίσεις και το ποσό το ετήσιο και το πέρασμα των προϊόντων….:::::
Ποια είναι η λύση; Πρέπει να έχεις τα δικά σου κανάλια πώλησης και την δική σου πελατειακή βάση!
- Να δημιουργήσεις έναν δυνατό site ή e-shop
- Να επενδύσεις σε SEO
- Να κάνεις διαφημίσεις στα social media και Google Ads
- Nα κάνεις μάρκετινγκ περιεχομένου μέσα από τα social και το site
- Να κάνεις email marketing
Και η γνωστή αντίδραση: Όλα αυτά; Ε ναι. Όλα αυτά. Αυτά δεν είναι ξεχωριστές ενέργειες. Είναι κομμάτια του ίδιου παζλ. Ξεκίνα έστω από κάποια. Μην περιμένεις πάντως πως αν φτιάξεις απλά ένα e-shop την άλλη μέρα θα γίνεται χαμός από πωλήσεις. Είναι ένα πρώτο βήμα. Αλλά δεν αρκεί.
Μην τρέφεις ψεύτικες ελπίδες και μην κάνεις απελπισμένες ενέργειες πριν τις σκεφτείς καλά ή πριν ρωτήσεις κάποιον που γνωρίζει. Χτίσε τα δικά σου κανάλια επικοινωνίας με τους πελάτες σου και βάλε γερές βάσεις στην επιχείρησή σου!